Tytuł: Jak smakuje czekolada na Evereście?
Autor: Leisa Stewart-Sharpe
Ilustracje: Aaron Cushley
Wydawnictwo: HarperKids
Dla kogo: dla dzieci 5 do 10 lat.
O czym: Podtytuł: „Poznajemy najbardziej ekstremalne miejsca na świecie za pomocą wzroku, słuchu, dotyku, smaku i zapachu” całkiem dobrze opowiada o tym, czego można się spodziewać po książce.
Razem z naszym bohaterem podróżujemy po różnych częściach świata, np. na tytułowy Mount Everest, nad Nil czy do Jaskini Wroniej w Gruzji. Na kolejnych stronach możemy poczytać o tym, jakie zapachy będziemy czuć, co się dzieje z naszym smakiem, co widzimy, jakie nietypowe odczucia tam na nas czekają.
Plusy: Książki są pełne wiedzy przekazywanej w sposób prosty, ale nie infantylny. Świetne źródło wiedzy z wielu dziedzin i bardzo fajny sposób by pokazać dzieciom, jak ciekawym miejscem jest świat. By zachęcić do poznawania przyrody na własną rękę i by pokazać, że nauka naprawdę jest czymś ciekawym. Plus za niecodzienny sposób patrzenia na otaczającą nas rzeczywistość.
Plus też za kolorowe i ciekawe ilustracje.
Minusy: Poza tym, że żal trochę, że takie książki nie powstawały dwadzieścia (no dobra – już trzydzieści) lat temu, to chyba innych wad nie udało mi się zarejestrować.