Ciastka na śniadanie – przepis bez glutenu, bez mleka

Dawno nie dzieliłam się z Wami żadnymi przepisami, więc dzisiaj przedstawiam ciasteczka śniadaniowe!
Ciastka może nie kojarzą się ze zdrowym śniadaniem, ale tak naprawdę wszystko zależy od składników. Bo nasze są na pewno dużo zdrowsze niż niejedna biała bułka z margaryną i dżemem. A mina Kluska jak dowiedział się, że na śniadanie są ciastka – nie do opowiedzenia.

ciastka na śniadanie przepis

Składniki na ciastka na śniadanie:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju (ja dałam sezamowy)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka rodzynek
  • pół  łyżeczki sody
  • woda

Wykonanie:

Płatki owsiane, sezam i siemię lniane mielimy w młynku. Dodajemy jajko, olej, sodę, rodzynki i starte na grubych oczkach jabłko. Mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wodę. Ciasto ma być dość gęste, ale nie takie, żeby się dało zagniatać rękami. Nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze około 180 stopni, na lekko brązowy kolor.