Nasza wczorajsza kolacja wyglądała tak. Zniknęła prawie o w oka mgnieniu, na śniadanie udało mi się uratować tylko cztery sztuki.
Ostatnio Delikatesy Centrum w Łosicach zaskoczyły mnie różnorodnością dostępnych mąk (gryczana, jaglana, żytnia razowa, kukurydziana, pszenna pełnoziarnista… no trochę wydałam na mąkę). Więc teraz eksperymentuję.
Składniki na babeczki z cukinią:
pół szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
pół szklanki mąki kukurydzianej
dwa jajka
łyżka masła
trzy łyżki kefiru
dwie łyżki miodu
pół szklanki utartej cukinii
łyżeczka sody oczyszczonej
Suche składniki (mąki i soda) mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajka, masło, kefir, miód, cukinia). Masło i miód można ewentualnie wcześniej rozpuścić. Łączymy suche z mokrymi. Powinna powstać dość gęsta masa do nakładania łyżką. Wypełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż zbrązowieją.