Przepis na Kluskowe ciasteczka. Robi się je szybko i łatwo, Klusek bardzo je lubi i co również ważne – są bez cukru.
Właściwości wiórków kokosowych
Głównym składnikiem są wiórki kokosowe, które jak się ostatnio doczytałam zawierają sporo kwasu laurynowego. Co prawda należy on do grupy tłuszczy nasyconych, ale jako tzw. kwas średniołańcuchowy jest łatwo trawiony przez organizm, czyli jest dobrym źródłem energii. Poza tym kwas laurynowy wspomaga podobno odporność organizmu – podobno wnika sobie do takiej bakterii i wykańcza ją od środka. Pewnie dlatego większość mam podaje go swoim dzieciom już od urodzenia, bo kwas laurynowy poza kokosem występuje też w mleku matki.
Same wiórki mają też trochę potasu, magnezu i żelaza.
Nie będę Wam wmawiać, że wiórki kokosowe są jakimś super jedzeniem. Bo raczej nie są, ale są całkiem smaczne i wspomagają odporność i jako takie są chyba całkiem przyjemną przekąską na nadchodzący sezon przejściowy (byle do wiosny).
- Przepis:
3 białka jajka
3/4 szklanki wiórków kokosowych
ewentualnie odrobina wanilii
Ubijamy białka, dodajemy wiórki i wanilię. Mieszamy. Lepimy kulki i pieczemy w 150 stopniach, dopóki się nie ze złocą. I zajadamy.